♣ Fitnah Gaya Moden


FITNAH GAYA MODEN

بسم الله الرحمن الرحيم

“Tidaklah aku tinggalkan setelahku fitnah yang lebih berbahaya bagi laki-laki daripada fitnahnya wanita.” (Shahih, HR. Bukhari dan Muslim)

Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam  juga pernah bersabda,

“Sesungguhnya dunia itu manis dan hijau, dan sesungguhnya Allah menjadikan kalian berketurunan di atasnya, lalu Dia akan melihat bagaimana kalian berbuat. Maka berhati-hatilah kalian terhadap dunia dan hati-hatilah terhadap wanita, karena awal fitnah yang menimpa Bani Israil dari wanitanya.” (Shahih, HR. Muslim)

Pada zaman sekarang ini, kemajuan teknologi mempermudahkan pergaulan antara lelaki dan wanita dan salah satu medium yang di gunakan untuk berhubung ialah laman web sosial seperti Facebook, twitter, blog dan banyak lagi. Di dalam kesibukan kita bersosial dengan meng’update’ ‘status’, meng’comment’, me’like’ dan macam-macam lagi sedarkah kita bahawa apa saja yang kita lakukan itu boleh menimbulkan fitnah? Terutama sekali sekiranya ia melibatkan perhubungan komunikasi sosial di antara lelaki dan wanita. Sedarkah kita setiap gerak-geri kita dapat di lihat dan di baca oleh orang ramai melalui status,komen dan gambar-gambar yang terpapar lalu kemungkinan besar fitnah akan tersebar?

Sebagai contoh untuk memperlihatkan mudahnya fitnah tersebar di Facebook:

A: “Eh kau sedar tak? Mr X tu selalu je ‘like’ status Miss Y,”
B: “A’aa! Aku pun prasan gak, kat ‘news feed’ hari tu aku terbaca Mr X ‘comment’ kat ‘profile picture’ Miss Y, siap dengan ketawa mesra-mesra lagi, jangan-jangan mereka ‘couple’ kot?”
C: “Eh korang ni, tak baik tau cakap benda-benda macam ni. Mereka kawan je kot. kan Miss Y tu adik kawan baik Mr X, lagi pun mereka kan ahli persatuan pelajar islam kat kolej kita tak mungkin mereka ‘couple’, kan ‘couple’ itu haram,”
A: “Eh tak kan cuma kawan? Aku tengok hari tu ‘wall page’ si Miss Y penuh dengan ‘comment’ dan ‘like’ dari Mr X. Yelah, aku tengah ‘curious’ sangat hari tu jadi aku cek lah ‘wall page’ mereka berdua,”
C: “Tapi mereka kan cakap tentang benda-benda biasa je dan bergurau tu kan biasa antara kawan, aku yakin mereka takkan terjebak dengan gejala ‘couple’ ni, jangan asyik berburuk sangka dengan orang,”
B: “Tapi kau tak tau kan kalau-kalau dorang bertukar ‘inbox’ antara satu sama lain?”
C: “…”

Contoh di atas mungkin kedengaran seperti mustahil kepada sesetengah orang tetapi perlu kita ingat fitnah itu datang dalam banyak bentuk sama ada jelas atau tidak dan kita sedari atau tidak kita sedari. Jadi apa salahnya kita mengambil langkah berjaga-jaga dalam menghindari diri dari di ‘gossip’ hingga menjadi fitnah. Walaupun niat kita baik namun jika di lihat oleh mata luar mungkin ia akan menjadi fitnah jadi berhati-hatilah dalam mengunakan laman web sosial seperti Facebook ini.

Nasihat untuk semua jangan terlalu asyik bersosial dan jangan terpedaya dengan helah internet. Jangan lupa walaupun kita berada di alam maya dan bukan berinteraksi dengan nyata. Walaupun kita bukan berinteraksi dengan nyata, kita tetap wajib menjaga tatasusila yang berlandaskan agama islam yang melarang pergaulan tanpa sebab dan batas antara dua jantina. Sentiasalah beringat dan berwaspadalah akan fitnah yang mungkin timbul ketika kita asyik mengunakan kemudahan internet.

Tundukanlah pandangan mu di alam nyata dan alam maya.

Firman Allah dalam Surat An-Nuur: 30-31 yang ertinya:

“Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya…”

http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/3136-fitnah-gaya-moden.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s