♣ Tambah Ilmu Dengan Bertanya


TAMBAH ILMU DENGAN BERTANYA

بسم الله الرحمن الرحيم

“Dan tidaklah Kami mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad), melainkan daripada kalangan orang-orang lelaki yang Kami wahikan kepada mereka. Oleh itu, bertanyalah (kamu) kepada orang-orang yang berpengetahuan agama jika kamu tidak mengetahui”

[QS. An-Nahl:43]

Seperkara yang pasti, Islam menggalakan umatnya menuntut ilmu. Banyak cara & kaedah boleh digunakan untuk mendapatkan ilmu, sama ada dengan membaca bahan-bahan ilmiah atau merujuk kepada guru serta mereka yang lebih arif. Sekiranya seseorang itu tidak mengetahui sesuatu perkara terutama berkaitan hukum-hakam, hendaklah bertanya kepada alim ulama serta ahli agama. Bak kata pepatah, malu bertanya, sesat jalan.

Ayat ini menjelaskan bahawa kaum musyrik Mekah tidak dapat menerima kenyataan bahawa Nabi Muhammad mendapat wahyu sedangkan baginda sekadar manusia dari golongan orang kebanyakan sahaja. Lalu Allah Ta’ala menerangkan kemusyrikan mereka dengan menyatakan bahawa bukan baginda sahaja, bahkan sekalian Nabi & Rasul yang diutus sebelum ini juga adalah kaum lelaki daripada kalangan manusia.

Para utusan Allah Ta’ala ini dipertanggungjawabkan menyeru umat manusia agar beribadat & mengabdikan diri semata-mata kerana-Nya. Justeru, ayat ini menggesa & meminta kaum musyrik itu supaya bertanya & merujuk kepada ahli agama tentang perkara yang mereka tidak ketahui.

Hal ini sekaligus menyedarkan kita, bahawa manusia adalah makhluk ciptaan Allah Ta’ala yang lemah & serba kekurangan. Banyak perkara yang tidak diketahui oleh mereka, sedangkan ilmu Allah Ta’ala sangat luas mencakupi ilmu alam nyata & ghaib. Sehubungan itu sebagai manusia yang serba kekurangan, hendaklah kita selalu bertanya & merujuk kepada mereka yang pakar lagi arif dalam bidang-bidang tertentu supaya tidak terpesong daripada landasan yang sebenar.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s