♣ Wanita ‘Abidah Perindu Ilahi


WANITA ‘ABIDAH PERINDU ILAHI

بسم الله الرحمن الرحيم

Wanita ‘abidah perindu Ilahi dapat mengawal rindunya pada dunia, kekayaan, kemewahan, pembaziran, kecantikan & segala isi dunia. Mereka dapat mengubah nafsunya daripada nafsu-nafsu jahat kepada nafsu-nafsu yang baik melalui mujahadah, yakni, daripada nafsu marah kepada memaafkan & dengki kepada kasih sayang. Maka jadilah mereka bagaikan tiang negara yang menyangga sesebuah negara daripada runtuh.

Sebab itu Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Untuk menjadi wanita ‘abidah perindu Ilahi, tidak semudah menjadi wanita berkerjaya yang cuma dilatih akalnya. Sedangkan wanita ‘abidah perlukan didikan fizikal, mental & jiwanya sekaligus. Mereka bukan sahaja diperkenalkan dengan dunia, tetapi juga dengan alam Barzakh & alam Akhirat. Bahkan juga dikenalkan dengan Allah Ta’ala”

Dunia amat perlukan wanita yang tidak lagi menurutkan nafsunya tapi memusatkan perhatian & rindunya kepada Zat yang paling hampir dengannya & terus-menerus mengawasi hidupnya, yakni, Zat Allah Ta’ala.

Sembahyang yang dilakukan merupakan pertemuan & penyerahan dirinya secara total kepada Allah Ta’ala. Ia dirasakan terlalu indah & amat bermakna. Setiap ucapan dihayati & dilafazkan dengan penuh kusyuk. Rukun-rukun fi’li dikerjakan dengan komitmen jiwa yang penuh kehambaan & perilakunya sewaktu menghadap Allah Ta’ala, seolah-olah takut & hormat sekali. Maka hasil daripada ucapan & perbuatan dalam sembahyang, wanita ‘abidah perindu Ilahi mendapat rasa tawadhu, tawakkal, rendah diri, takut, cinta, yakin, rindu & kagum kepada Allah Ta’ala, kekasihnya. Itulah iman & taqwa.

Orang yang berakhlak sahaja yang boleh bahagia tatkala ditimpa ujian. Tanpa akhlak, tidak akan ada seorang pun manusia yang dapat merasa bahagia hidup di dunia. Kerana, hidup ini memang tidak akan lepas daripada ujian. Siapa yang tidak bahagia di dunia nescaya tiada harapan untuk bahagia di Akhirat.

Gabungan rasa-rasa itu mencetuskan akhlak yang sangat agung; sabar, redha, penyayang & pemaaf.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s