♣ Rezeki Haram & Rezeki Halal


REZEKI HARAM & REZEKI HALAL

بسم الله الرحمن الرحيم

Mencari rezeki memang digalakkan, apatah lagi untuk tujuan kebaikan & kebajikan keluarga serta masyarakat. Disebabkan itu juga, umat Islam dilarang meminta-minta jika ada kudrat untuk mengusahakan rezeki berkenaan. Kedudukan orang yang berusaha mencari rezeki dengan tangan sendiri malah diangkat kepada kedudukan mulia.

Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal & menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis) & berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah Ta’ala dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam”

[HR. At-Tabrani]

Umat Islam juga diingatkan bahawa hanya rezeki halal yang mesti dicari kerana di situlah letaknya keberkatan & ganjaran Allah Ta’ala. Rezeki daripada sumber haram seperti rasuah lambat laun akan menimbulkan kecelakaan & masalah dalam hidup, bukan sahaja di dunia tetapi di akhirat juga.

Seorang sahabat, Hakim bin Hizam berkata, dia meminta sedekah daripada Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam & baginda memberi kepadanya. Kali kedua dia meminta lagi & sekali lagi Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam memberi.

Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Harta itu lazat & manis. Maka siapa yang menerimanya dengan hati yang bersih (tidak rakus atau serakah), dia akan mendapat berkat dengan harta itu. Tetapi sesiapa yang menerimanya dengan nafsu serakah dia tidak akan mendapat berkat dengan harta itu; dia seperti orang makan yang tidak pernah merasa kenyang & tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah”

[HR. Muslim]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s